maanantai 2. helmikuuta 2009

Yrityksien hallituksista muutosvoimaa

Runsaat puoli vuotta jatkunut suhdannetaantuma on näin ulkopuolisen silmin tuonut yhden mielestäni tärkeän seikan ”luupin alle”- sen, missä tilassa ovat yrityksien hallitukset. Muodollisesta hallituksesta ei ole apua.Yrittäjäjohtajalle muutos-tilanteet ovat vaikeita, koska kaikista ratkaisuista päätöksenteon vastuun joutuu kantamaan itse. Nopealla aikavälillä on ulkopuolisen asiantuntijankin käyttäminen vaikeaa, koska henkilön, joka ei tunne yrityksen liiketoimintaympäristöä, sen toimintatapoja ja kulttuuria, on lähes mahdotonta tehdä nopeasti syvällisiä johtopäätöksiä.

Toimiva johtoryhmä tai vaikkapa muutamasta avainhenkilöstä koostuva tiimi on arvokas keskustelufoorumi kriisin yllättäessä. Mutta hallituksen vastuuta sillekään ei voi vierittää. Hallitustyöskentelyn aktivoimista ovat mm. Finnvera ja kauppakamarit ajaneet voimakkaasti viimeisten vuosien aikana. Vaikka tuloksia alkaa olla näkyvissä; pienemmän pään yrityksissä innostuminen hallitustyöskentelyn kehittämiseen ottaa aikansa. Omistajat, jotka ovat aloittaneet ammattimaisen hallitus – tai viiteryhmätyöskentelyn (hallituksenomainen työskentely, missä ulkopuolisella ei ole juridista vastuuta) eivät ole niitä purkaneet - ei ainakaan ole minun tiedossa.

Jos hallitustyöskentelyn sisältöä ei jatkuvasti kehitetä voi siitä muodostua ”syödään pihvit ja juodaan kahvit” kerho ja näin hallituksesta tuleekin kehityksen jarru ja useimmiten operatiivisen johdon kumileimasin. Hallituksen pätevyys on jäsenten pätevyyttä ja yhteistyökykyä ensisijaisena kohteena yrityksen menestyminen. Hyvältä hallitukselta on lupa odottaa kriittisyyttä myös säännölliseen itsensä arvioimiseen.

1 kommentti:

  1. Hallituksen jäsenen juridinen vastuu on todellinen, tätä eivät "nimellisiin" hallituksiin kuuluvat välttämättä aina muista. Se, ettei yksittäinen hallituksen jäsen käytännössä osallistu hallituksen työskentelyyn, ei tietenkään tätä vastuuta hänen osaltaan poista. Tämä voi johtaa ikäviin yllätyksiin tapauksissa, joissa vastuu realisoituu esimerkiksi hallitusta vastaan nostettuna vahingonkorvausvaatimuksena. Hallitustyöskentelyn kehittämisen "miniminä" voisikin pitää hallituksen tarkoituksenmukaisesta kokoonpanosta huolehtimista.

    VastaaPoista